Feestdagen

activiteiten feestdagen Dec 23, 2022

De spanning van Sinterklaas is inmiddels alweer eventjes achter de rug. Maar het is nog niet voorbij want kerst staat voor de deur.

 

Veel kinderen stuiteren door het huis. Voor kinderen is deze periode een intense tijd. Al die spanning die kinderen ervaren kan zich uiten in lastig gedrag: boze buien, snel huilen of moeilijk in slaap vallen.

 

Er zijn genoeg kleine dingen die je kan aanpassen en die bijdragen aan meer rust rond deze periode. Wij delen met jullie een vijf tips.

 

1. Ken je kind

Ieder kind en ieder gezin is anders. Jij als ouder kent je kind het beste. Pas daar ook jullie keuzes op aan. Laat je niet leiden door wat anderen standaard doen, maar varieer en probeer uit wat werkt voor jullie. Bedenk voor jezelf wat jij in deze periode anders kan doen om de spanning voor je kind iets dragelijker te maken. Zonder je af te vragen wat anderen daarvan vinden.

 

2. Voorbereiden

Nieuwe situaties roepen vaak ook angst en spanning op, omdat kinderen niet weten wat ze kunnen verwachten. Wat gaat er gebeuren, wie zijn er, wat moet ik doen? Zeker tijdens de feestdagen gaat er veel anders dan normaal. Thuis, maar ook op school. Bereid je kind daarom voor. Als ze weten wat ze kunnen verwachten biedt dat houvast.

 

Hoe doe je dat?

- Vertel wanneer jullie wat gaan doen Laat je kind weten wanneer bepaalde dingen gaan gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer jullie met kerst de cadeautjes openmaken, bij wie jullie wanneer kerst gaan vieren. Of wanneer jullie vuurwerk halen voor oud & nieuw. Bijvoorbeeld wanneer er een schoen gezet wordt, wanneer jullie pakjesavond vieren.

- Deel zoveel mogelijk details over wat je kind kan verwachten. Door je kind details te geven over de situatie neem je een deel van de spanning weg. Hij weet wat hij kan verwachten. Je hoeft niet bang te zijn om de ‘magie’ te laten verdwijnen als je ze vertelt wat er gaat gebeuren.

 

Kinderen zitten tot ongeveer 6 jaar nog volop in het magisch denken. Hierbij loopt realiteit en fantasie door elkaar. Het enige wat je doet, door ze te vertellen wat ze kunnen verwachten, is houvast geven. Hoe fijn is dat?

 

Dat kan je doen door:

  • Boekjes te lezen over het onderwerp (ja, ook 100 × hetzelfde boekje, misschien juist wel hetzelfde boekje)
  • Filmpjes te bekijken over het onderwerp
  • De situatie na te spelen (bijvoorbeeld met poppetjes)of maak er een rollenspel van

 

3. Houd het luchtig

Maak deze tijd niet spannender dan het al is. Goed bedoelde opmerkingen als ‘Oe misschien komt de kerstman wel…’ geven nog meer spanning. Dat is echt niet nodig, het is al spannend genoeg.

 

4. Regelmaat

Kinderen houden gewoon heel erg van regelmaat. Waarom? De voorspelbaarheid door herkenning geeft het kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen in zichzelf en zijn omgeving. Bij een kind dat lekker in zijn vel zit en bij een wat ouder kind kan er best wel eens van afgeweken worden.

 

Tijdens de feestdagen is er weinig regelmaat. Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan jullie eigen ritme en vertraag. Neem de tijd, het gevoel te moeten haasten of van stress doet de spanning alleen maar toenemen.

 

Denk bij regelmaat aan:

  • Een vast ochtend- en avondritueel.
  • Houd de vaste tijden voor slapen aan. Oververmoeide kinderen zijn voor niemand leuk ;-)

Bouw rustmomenten in. Momentjes waarin niets moet, maar waarin kinderen zelf vrij kunnen spelen.

 

5. Rust

Rust is niet alleen voldoende slaap, maar ook het beperken van prikkels. Niet alle kinderen kunnen zomaar overal mee naartoe genomen worden. Voor sommigen wordt het snel teveel. Gun je kind een moment van rust, waarin het tot zichzelf kan komen en ervaringen van de dag kan verwerken.

 

Hoe doe je dat?

- Beperk de keuze in speelgoed. Het is goed voor kinderen om verschillende soorten speelgoed te hebben. Er kan ook teveel keuze zijn. Kinderen raken overprikkeld, wat kan leiden tot druk gedrag. Het kind weet het van gekkigheid gewoon niet meer.

- Geef je kind ruimte om te ontprikkelen. Dat hoeft niet altijd een rustige activiteit te zijn. Het kan ook springen op de trampoline zijn. Het gaat erom dat je kind in de activiteit zelf autonomie ervaart (hij bepaalt wat het is en hoelang hij het doet).

- Maak keuzes in wat jullie doen. In de feestperiode is er keuze te over qua activiteiten. Wees eerlijk naar jezelf en jouw gezin. Dat zal betekenen dat je misschien niet overal naar toe kan gaan. Dat is oke! Beter één ding doen waar je van kan genieten, dan drie activiteiten waar je aankomt met het zweet op je bovenlip.

 

Afsluitend een mantra om te onthouden: houd de ballen laag!

 

Stel verwachtingen van jezelf bij. Je kind zal echt niet alles leuk vinden, hij zal boos worden, teleurgesteld zijn en jengelen. Het hoort er allemaal bij! Als het jou lukt om je ideaalplaatje los te laten, geeft dat al meer rust.

 

Fijne feestdagen!