Zou straf werken?
Misschien helpt het als je zou zeggen: ‘Als je nu niet gauw naar je kamer gaat, mag je morgen de hele dag niet op de IPad.’ En dat is wat het is, hij gaat. Straffen lijkt vaak de snelste oplossing voor ongewenst gedrag. Toch willen we jou graag een andere manier laten zien die niet alleen effectiever is maar ook de band met je kind versterkt.
Waarom straffen niet helpend is:
- Gebaseerd op negatieve emoties: Straf creëert schaamte, schuld en angst, wat niet bevorderlijk is voor een gezonde ontwikkeling van je kind zijn zelfbeeld.
- Ontbreken van leerproces: Het straffen van je kind biedt geen leerervaring of inzicht in hoe het de volgende keer anders kan doen.
- Verbroken verbinding: Straf kan de emotionele connectie tussen jou en je kind verstoren.
Waarom straffen we?
Het dreigen of straffen van je kinderen kan voortkomen uit verschillende factoren. Het kan bijvoorbeeld voortkomen dat je automatisch handelt op basis van je eigen opvoedingservaringen. Maar frustratie en stress spelen natuurlijk ook een rol. We weten allemaal dat wanneer we zelf goed in ons vel zitten, de dagen met de kinderen ook soepeler verlopen. Dat is natuurlijk niet voor niets zo.
En soms ontbreekt het je gewoon simpelweg aan kennis of vaardigheden om alternatieve opvoedingsmethoden toe te passen. Wanneer je beter weet, kan je het ook anders proberen en ervaren dat het anders kan. Het kan al helpen om dit bij jezelf eerlijk na te gaan.
|