Geschreeuwd tegen je kind. Wat nu?
Feb 14, 2023Schreeuwen tegen je kind, je geduld verliezen, alle ouders kennen frustraties en koken weleens over van boosheid. Je bent moe, gestrest van je werk en je moet nog koken terwijl er een kind huilend aan je been hangt en de ander jengelt om een snoepje. En dan verlies jij je geduld, je valt uit en schreeuwt tegen je kind.
Naast dat het misschien even ontlaadt, weten we allemaal dat het niks oplost. Je voelt je er zelf vaak rot onder, je kind is van slag of zelfs nog bozer en het onmachtige gevoel is alleen maar sterker.
Wat kan je doen?
Als je geschreeuwd hebt of je kind te stevig hebt vastgepakt is het belangrijk dat je dit erkent. Dat maakt de weg vrij voor het herstellen en repareren van de relatie.
Sorry zeggen is niet voor iedereen even makkelijk. Door sorry te zeggen erken je dat je iets verkeerd hebt gedaan. Het is niet fijn om daarmee geconfronteerd te worden. Voor sommige ouders voelt het ook zwak om sorry te zeggen tegen hun kind of alsof ze hebben gefaald.
Dat is nergens voor nodig. Fouten maken we allemaal. Door sorry te zeggen leg je de lat lager voor je kind en laat je zien dat ook volwassenen niet altijd alles goed doen.
Een simpel ‘sorry dat ik tegen je schreeuwde’ heeft een groot effect op je kind. Je herstelt de relatie en laat zien dat het niet normaal is om tegen elkaar te schreeuwen. Daarnaast geef je zelf het goede voorbeeld en daar kan je kind ook weer van leren: Je erkent je fout en neemt je verantwoordelijkheid. Je laat zien hoe je iets kan oplossen.
Hoe zeg je sorry, 4 stappen
1. Bespreek het en zeg sorry
Het is belangrijk dat jij het bij een excuus bij jezelf houdt. Dus niet: ‘Sorry dat ik schreeuwde tegen je, maar jij bleef ook maar doorzeuren om een snoepje terwijl ik al 4 keer nee had gezegd’. Maar: ‘Sorry dat ik tegen je heb geschreeuwd, dat moet ik niet doen.’ Een mooie quote om te onthouden hierbij is deze:
‘In een oprecht excuus, zit nooit een excuus voor jezelf’.
2. Leg uit
Leg kort uit waarom je tegen ze hebt geschreeuwd en waar je boosheid vandaan kwam. Je hoeft geen heel betoog te houden, maar vertel gewoon kort hoe jij je voelde en waar die uitbarsting vandaan kwam.
‘Ik was zo moe van de dag en gestresst door alles wat er nog moet gebeuren, dat het mij niet lukte om rustig te blijven’
3. Sta stil bij het gevoel van je kind
Een felle reactie of stevige greep bij een arm, doet ook wat met jouw kind. Hij schrikt er misschien van. Sta daar ook bij stil.
‘Ik zag hele grote ogen, volgens mij schrok jij van mijn harde stem, klopt dat?'
4. Leg uit dat boos doen niet betekent dat je elkaar niet meer lief vindt
‘Ik schreeuwde tegen jou dat had ik niet moeten doen. Ik vind jou altijd lief, wat er ook gebeurt.’
Tip voor jezelf: Voel je de emoties hoog oplopen? Als je boos en geïrriteerd bent voel je dat ook in je lijf. Is je lijf gespannen dan lukt het vaak niet om rustig te reageren. Wacht dus even met reageren. Haal een aantal keren diep adem en probeer de rust in je lijf terug te vinden. Zeg of doe daarna pas iets.