Hoe vriendelijk is jouw kind? 5 Tips om dit te stimuleren!
Feb 02, 2023Een onverwachte glimlach of iemand die uit zichzelf meehelpt met opruimen of een spontaan compliment, het geeft je een fijn gevoel. Iets aardigs doen heeft niet alleen invloed op de ander, maar ook op jezelf. Iets aardigs doen zonder dat je daar iets voor terugverwacht werkt positief voor je zelfbeeld.
Het is belangrijk dat we onze kinderen leren om naar andere om te kijken, om samen te werken of om elkaar te helpen.
Vriendelijkheid is dus zeker een vaardigheid die wij onze kinderen willen meegeven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Kinderen, net als wij volwassenen, kunnen zich onaardig gedragen en dingen zeggen als:
- Jij mag niet op mijn feestje komen! Als ze hun zin niet krijgen
- Waarom moet ik alles doen? Als je ze vraagt ook even mee te helpen met opruimen
Of soms zijn kinderen overdreven vriendelijk en doen ze alles wat de ander wil of alles om een ruzie te vermijden.
Zoals altijd gaat het hier om de balans. Het is goed om niet altijd je zin door te drijven, maar je mag zelf ook aangeven wat je wil of niet wil.
Hoe help je jouw kind een vriendelijk mens te worden? 5 tips!
5 tips om vriendelijkheid te laten groeien bij jouw kind:
1: Jij geeft het goed voorbeeld.
Je verwachtte deze misschien al ;-) Maar het blijft gewoon een feit dat jij als ouder het voorbeeld bent voor jouw kind. Breng jouw vriendelijkheid over door vriendelijke handelingen zelf uit te voeren. In het bijzijn van je kind aan anderen maar ook aan je kind zelf. Een kind doet jou eerder na dan dat hij iets gaat doen omdat jij het hem oplegt. Bijvoorbeeld: als ouder zelf dankjewel zeggen na een speeldate van je kind. In plaats van je kind verplicht dankjewel laten zeggen. Als ouder zelf altijd mensen vriendelijk gedag zeggen. In plaats van je kind zeggen dat hij iedereen gedag moet zeggen.
2: Leg je kind uit wat vriendelijk zijn inhoud.
Voer eens een gesprekje over vriendelijk zijn. Weet je kind wat dit is? Weet het waarom het goed kan zijn om vriendelijk te zijn? Kunnen jullie samen een lijstje maken met vriendelijke handelingen? Welke doen jullie al, welke zouden jullie vaker mogen doen? Vertel een kind wat het voordeel is van vriendelijk zijn.
3: Benadruk vriendelijke handelingen.
Wanneer je ziet dat je kind vriendelijkheid toont aan anderen kun je dit benoemen. ‘Dat was heel vriendelijk van je, zag je hoe blij je broertje keek toen jij hem zo hielp.’ Maar andersom kan ook, je kan je kind ook vragen hoe het was gegaan als hij dat jongetje uit zijn klas wel gedag had gezegd, dat was vriendelijk geweest en wat had die actie hem en dat jongetje op kunnen leveren?
4: Bespreek personages uit boeken en films.
Je kan met elkaar in gesprek over de eigenschappen van de personages. Wat zie je, gedraagt het zich gemeen, druk, aardig, egoïstisch, vriendelijk, etc. Neem Frozen, Elsa is de ster van de film, maar is Anna niet eigenlijk een stuk vriendelijker? Wat bereikt ze met haar vriendelijkheid? Met wie zou jouw kind graag omgaan?
5: Doe de vriendelijkheid-challenge!
Gebruik de opsomming die je eerder maakte (punt 2) van vriendelijke handelingen en schrijf ze op een briefje. Pak er een week lang elke dag een briefje uit (ouder & kind of met de hele klas) en maak er een challenge van.
Laat je ons weten hoe het is gegaan? Stuur een DM op insta, vinden we leuk!
Groetjes,
Willemijne, Marjolein & Camiel
(Ortho) pedagogen
P.s. Op dit moment zijn de deuren van Het Groei in Zelfvertrouwen gesloten. Schrijf je in voor de wachtlijst en hoor als eerste wanneer we weer opengaan.